Terug naar overzicht

Zoekmachine optimalisatie is een jaar vooruit denken

Moet ik nú al de marketing voor FW2021/22 opstarten?

Ja. Want trendpresentaties zijn ook voor content marketeers hét startsein. Zo vroeg mogelijk moeten de trends voor de komende seizoenen verwerkt worden in de website/shop. Zodat Google ruim de tijd heeft om de content te crawlen (doorzoeken) en het te laten stijgen in de zoekresultaten.

Bepaal aan de hand van de presentaties de zoektermen en zoekterm combinaties waarop je denkt dat klanten volgend jaar gaan zoeken én waar inkoop op gaat inzetten. Hier komt veel koffiedik kijken bij. Dus denk vooral breed en overleg met je (inkoop)collega’s.

Catwalk trends 2012 uit Wunderweib

De beste zoektermen voor je content bepalen

 • Haal zoektermen uit de presentaties van Truus Dokter, Christine Boland, Edwin van den Hoek, Lidewij Edelkoort, Jan Agelink en allerlei andere bronnen. Denk bijvoorbeeld aan witte jeans, blokhak schoenen, Chanel jasjes, anti-bacteriële finish, layering, rok kleine plissé, jasje met tressen, dierenprint broek, wol jassen, petrol, fuchsia etc etc. Gebruik alleen de zoektermen waarvan je weet dat inkoop er op inkoopt.
 • Type doorsnee woorden die passen bij die trends en bij die zoekwoorden in op Google Trends. Onderaan de pagina zie je vervolgens suggesties en synoniemen voor deze woorden die je kunt gebruiken.Neem deze mee in je longlist van zoektermen.
 • Vraag collega’s en inkoop of ze suggesties hebben voor je lijst.

Hoe benut je de beste zoektermen voor ijzersterke content?

 • Maak van je longlist een shortlist door kritisch te kijken naar elke zoekterm. Is deze commercieel genoeg? Inspirerend genoeg? Hoeveel kans heb ik dat deze niet ondersneeuwt door eventuele hevige concurrentie? Kan ik hier een goede en leuke invulling aan geven? Hoe groot is de kans dat we straks voldoende collectie hebben die past bij deze zoekterm?
 • Haal vervolgens alle vaktermen eruit en vorm deze om naar consumenten taal. Jeans is inmiddels voldoende ingeburgerd, maar bedenk voor flared pants voldoende synoniemen zodat duidelijk is wat je verkoopt.
 • Bepaal met welke zoektermen je welke content gaat maken, zoals blogartikelen, landingspagina’s, merkenpagina’s en categoriepagina’s. Bepaal heel concreet of je van ‘witte jeans’ een alinea maakt op de categoriepagina ‘Jeans en broeken’ of dat je er een volledig blogartikel aan gaat wijden. En leg deze keuzes voor jezelf vast, zodat je een duidelijk plan hebt met je zoektermen.
 • Maak voor elke zoekterm combinatie een planning, zodat je binnen een aantal weken al deze zoektermen ergens in hebt verwerkt. Een planning werkt uiteraard goed als stok achter de deur.
 • Volg na livegang met name je landingspagina’s in Google Analytics, breid ze gedurende de loop naar het seizoen uit met nieuwe informatie en voeg zodra er producten binnenkomen deze aan de pagina toe. 
Catwalk trends 2002 van Fashionista.com

Hoe maak ik nu al landingspagina’s van deze zoektermen?

Landingspagina’s gaan in op 1 specifiek onderwerp. Denk aan rode jassen, soft shell jassen, witte jeans, dierenprint broeken, plissé rokken etc. etc. De consument landt op deze pagina als hij/zij in de Google zoekbalk een zoekopdracht heeft ingetypt die past bij het onderwerp op jouw landingspagina. Bijvoorbeeld ‘Witte jeans online kopen’.

Bedreven worden in het maken van de beste landingspagina’s? Volg dan de training Landingspagina’s voor meer webshop bezoek.

Het witte jeans voorbeeld
Je weet dat inkoop voor seizoen FW2021/22 inzet op witte jeans. Maak dan nu al een pagina met als url .nl/witte-jeans/ of een vergelijkbare paginatitel.

Je kunt hier uiteraard de witte jeans zelf nog niet toevoegen en nog geen koppeling maken met productdetailpagina’s, want de producten zijn immers nog niet binnen.

Maar je kunt wel alvast een tekst plaatsen over de trend voor FW2021/22 in witte jeans, hoe je die straks kunt combineren, waarom wit zo’n fijne kleur is, dat je ze straks in meerdere collecties en van meerdere merken gaat verkopen etc. Wellicht kun je al wat beeldmateriaal van de merken toevoegen (vraag toestemming!).

Je pagina wordt direct na livegang al door Google bekeken en Google geeft je een plek in de zoekresultaten. Daarmee neem je een voorsprong op je concurrentie, al voordat de witte jeans echt in de winkel liggen.

Hoe maak ik nu al een blog van deze zoektermen?

Schrijf een blog over de trends waarover je nu al hoort in de presentaties van Truus Dokter, Christine Boland enz. en wat je ziet in de media. Let op gebruik geen beeldmateriaal of delen uit presentaties waar copyright op zit.

Schrijf e.e.a. in je eigen taal en kijk of je beeldrechtenvrij materiaal kunt vinden of vraag materiaal aan bij merken. Je kunt een algemeen trendblog schrijven, maar je kunt het materiaal ook opdelen in meerdere blogs. Bijvoorbeeld een blog over schoenentrends en daarna een blog over jeanstrends.

Let even niet op de layout (die kan wel wat strakker) maar check dit blog over jumpsuits voor kleine vrouwen. Het is al een paar jaar geleden geschreven en wordt voortdurend aangevuld en actueel gemaakt. Het is een goed voorbeeld van het perfect én blijvend uitmelken van een trend gericht op een niche in de markt. Bezoekers op dit blog krijgt zijn kwalitatief, worden goed geholpen en zijn daarom meer dan gemiddeld bereid tot conversie.

Stukje uit het blog jumpsuits voor kleine vrouwen

Wat gebeurt er na livegang met deze pagina’s of blogartikelen?

Belangrijk is dat de content (de pagina of het blogartikel) voldoet aan de eisen voor de zoekmachine optimalisatie. In de training Landingspagina’s voor meer webshop bezoek lees je meer over deze eisen. Onderdeel daarvan zijn bijvoorbeeld een goede metatitel en een goede meta description, H2 kopjes boven de alinea’s en afbeeldingen met een voor zoekmachines herkenbare naam.

Voldoe je daaraan, dan zal Google al binnen enkele weken na het live zetten van een pagina of blogartikel deze ontdekken. Daarna blijft Google deze pagina periodiek bekijken en telkens opnieuw indelen. Als je de content blijft updaten, dan zal Google deze ook telkens actualiseren en weer wat hoger in de zoekresultaten plaatsen.

Met dat er meer verkeer zal komen op het zoekwoord zal de pagina of het artikel steeds vaker worden getoond en indien interessant genoeg, ook vaker worden gelezen zodra het seizoen dichter in de buurt komt.

Nog een paar tips & tricks

 • Je wordt pas een autoriteit op jouw vakgebied als je regelmatig jouw klanten en bezoekers voorziet van nieuwe, relevante informatie
 • Spam je tekst niet met je zoekterm, maar gebruik deze slechts een paar keer en zoek alternatieven, bijvoorbeeld jeans in de kleur wit
 • Link door naar andere pagina’s zoals ‘Wil je nu alvast een goede jeans kopen, kijk dan eens bij onze top 10 jeansmerken’. Of ‘Benieuwd naar alle trends van FW2021/22, lees nu ons blog Trends herfstseizoen 2021’
 • Zorg voor een update van landingspagina’s en blogartikelen die nog passen bij 2021, zeker als ze veel verkeer opleveren. Gooi nooit zomaar een populaire landingspagina of een populair blog weg. Updaten met nieuwe informatie is dan veel slimmer.
Een landingspagina in de krant 😉

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog/deze training? Of heb je aanvullingen, toevoegingen of opmerkingen? Misschien ideeën voor nieuwe trainingen? Stuur ze naar k.schipper@euretco.com en euretcofashion@euretco.com.

Blog
Geüpload op 1 January 1970

Tags

Marketing

Zichtbaarheid

Publiekelijk toegankelijk