Wist je dat de mode-industrie een van de grootste vervuilers ter wereld is? Nu klimaatverandering een steeds meer besproken onderwerp is, komt de term slow fashion vaker voor. Maar wat wordt hier precies mee bedoeld? En hoe kun je er zelf voor zorgen dat je niet bijdraagt aan milieuvervuiling door kleren.
Slow fashion is de tegenhanger van fast fashion. Gwen Cunningham, hoofd van ‘the circle textiles programme’ en coördinator van het duurzaamheidsprogramma binnen AMFI, legt haarfijn de verschillen uit. ‘Slow en fast fashion zijn begrippen die al langere tijd bestaan en daardoor enigszins verschillende dingen kunnen betekenen.’
Volgens Cunningham is fast fashion een business model geworden. In dit model imiteren grote merken de specifieke stijlen die in een seizoen in de mode zijn. Vervolgens worden deze razendsnel geproduceerd en verkocht.
Fast fashion is daardoor snel op meerdere manieren. ‘Merken spelen snel in op trends in de markt en de productie is snel, maar ook het gebruik van een kledingstuk is van korte duur waardoor veel kledingstukken snel na aankoop op de vuilnisbelt belanden.’ Fast fashion kledingstukken worden volgens de expert gemiddeld slechts één jaar gebruikt.
Waar fast fashion inspeelt op kortdurende trends, is slow fashion gericht op kleding voor de lange termijn. ‘De nadruk ligt veel meer op duurzaamheid en langdurig gebruik’, legt Cunningham uit. ‘De producten worden in kleine hoeveelheden, veelal met de hand geproduceerd.’
Bron: Radar Avrotros