Terug naar overzicht

De zin en onzin van een landingspagina

<lees je dit artikel in de kennisbank en wil je meer weten over landingspagina’s? Volg dan de training Landingspagina’s.>

Actueel en interessant is de key

Actuele en interessante content is belangrijk voor elke website/shop. Google kijkt sinds de laatste algoritme updates steeds minder naar het aantal pagina’s dat een website heeft, maar veel meer naar de inhoud. Een landingspagina waarop interessante informatie staat is erg belangrijk voor een betere positie in de zoekmachines.

Een goede inhoudelijke pagina zorgt ervoor dat een consument langer op de website blijft en hopelijk doorklikt naar andere pagina’s (zorg dus ook voor doorlinkjes naar andere interessante pagina’s of blogartikelen). En een consument gaat je autoriteit zien op het gebied van mode.

Wanneer is een pagina actueel?

Een landingspagina die een jaar geleden is gemaakt, is bijna altijd achterhaald, zorg dus dat de landingspagina’s regelmatig even langsgelopen worden op actualiteit. Een landingspagina die niet meer past bij vandaag kan beter worden uitgezet/inactief gemaakt.

Maar let op: is het een landingspagina waar veel bezoekers op binnen komen (en dat check je in Google Analytics) behoud dan deze pagina! Geef de pagina nieuw leven door het te vullen met een nieuwe tekst over hetzelfde onderwerp of door het aan te passen naar een vergelijkbaar onderwerp.

GOOI NOOT EEN SUCCESVOLLE LANDINGSPAGINA WEG!

Wanneer is een pagina interessant?

Veel te vaak worden er saaie pagina’s gemaakt waar alleen informatie staat die rechtstreeks is overgenomen van de website van het merk. Wij weten zoveel van mode, maar we delen er zo weinig van met onze klanten.

Vertel je klanten eens waarom een bepaalde stof zo lekker draagt of nooit gestreken hoeft te worden. Vertel wat er zo bijzonder is aan een bepaald merk. Vertel iets over de combinatiemogelijkheden of de bijzondere manier waarop het artikel gemaakt is. Of over de details. Er is zoveel te vertellen over mode en over kledingstukken. De herkomst, de geschiedenis, anecdotes, combinaties, verzorging etc. etc.

‘Is er wat nieuws op je webshop?’ vraagt Google elke paar weken

Google checkt voortdurend of er wel iets interessants gebeurt op je website. Of er bijvoorbeeld nieuwe informatie is toegevoegd sinds de laatste keer dat bots en spiders de website ‘bekeken’. Landingspagina’s zijn daarin een handige en waardevolle tool. Je hoeft dan namelijk niet steeds de basispagina’s (zoals bijvoorbeeld de merkenpagina’s of je winkelpagina) te updaten, maar je maakt elke week minstens 1 nieuwe landingspagina over een nieuwe trend (fietsbroeken, overslagrokken) of een ander onderwerp aan.

Worden problemen en vragen door jullie beantwoord?

Als je dan ook nog consumentgericht gaat kijken -en dat is natuurlijk ons belangrijkste doel- dan kun je met landingspagina’s veel problemen van consumenten oplossen.

Hoe combineer ik korte rokjes. Wat is black tie. Zijn er Cast Iron overhemden in grote maten. Hoe ziet de nieuwe collectie van Expresso eruit. Ik zoek een leuke kerstoutfit. Ik wil graag meer weten over de nieuwe collectie van Amsterdams Blauw. Welke maat PME kan ik het beste kopen. Wat betekent ultra skinny. Welke wol kriebelt niet. Hoe kan ik mijn nieuwe blouse het beste wassen. Hoe combineer ik die rode Catwalk Junkie trui. Hoe draag ik hoge enkelbroeken. 

En zo kan ik nog wel 100 vragen bedenken die consumenten elke dag aan Google stellen. En die wij voor ze kunnen beantwoorden in een goede landingspagina.

Een saaie pagina is killing

Killing is het om een landingspagina te maken waarin geen tekst staat, maar die alleen alle Cast Iron overhemden in de sale toont. Hoe saai kan het zijn? Een consument is direct afgeknapt. Hoog bounce% (dat is het % bezoekers dat binnen een paar seconden de website weer verlaat) en een lage sessieduur. Dus maak geen rijen landingspagina’s die het bekijken niet waard zijn. En haal vandaag nog al dit soort landingspagina’s die je al had weg.

Meerdere pagina’s met ongeveer dezelfde naam kunnen niet meer

Maak geen rijtje landingspagina’s met steeds een andere combinatie van hetzelfde zoekwoord. De nieuwste algoritmes maken daar korte metten mee en zorgen dat je een lagere positie krijgt in de zoekmachines. Voeg deze pagina’s zo snel mogelijk samen tot 1 goede pagina.

Dus geen:
…..mode.nl/landing/sale-overhemden-cast-iron
…..mode.nl/landing/sale-overhemd-cast-iron
….mode.nl/landing/overhemd-sale-cast-iron
….mode.nl/landing/cast-iron-overhemd-sale

Oude pagina’s zijn zóóóóóóó vorig jaar

Dat kan echt niet meer. Hierboven las je het al: oude pagina’s die niet meer worden geüpdatet zijn echt slecht voor je webshop.

Wie weet wat voor oude merken die je niet meer verkoopt er nog in de tekst staan? Misschien nog wel de oude openingstijden of verzendmomenten? Misschien staan er niet eens meer artikelen in, omdat er gewoonweg geen rode jassen in je collectie zitten op dit moment.

Maak er een agenda-item voor jezelf van, dat je alle pagina’s regelmatig checkt en update. Is er niets meer van te maken? Zet ze dan op niet-actief of verwijder ze helemaal (let op tenzij het een vaak bezochte pagina is, zorg dan voor een goede update). Herhaal deze check minimaal elk kwartaal.

In je Google Analytics kun je checken welke landingspagina’s het meest bezocht worden, zorg in ieder geval dat deze altijd up-to-date zijn.

Kijk voor een gehele update van de website of webshop ook eens naar de training Fix the Basics. De beste manier om je website een goede make-over te geven zodat deze klaar is voor het komende half jaar.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog/deze training? Of heb je aanvullingen, toevoegingen of opmerkingen? Misschien ideeën voor nieuwe trainingen? Stuur ze naar k.schipper@euretco.com en euretcofashion@euretco.com.

Blog
Geüpload op 1 January 1970

Tags

Marketing
Webshop

Zichtbaarheid

Publiekelijk toegankelijk

Gerelateerde les

Training over Landingspagina’s

Marketing
- Geschikt voor retailer | marketeer