Terug naar overzicht

6 tips voor actuele en duidelijke updates

In deze uitdagende tijd zijn klanten op zoek naar vertrouwen en duidelijkheid. Door de voortdurende onzekerheid is het belangrijk dat je mensen relevante en actuele informatie biedt. Door er op deze belangrijke momenten te zijn met nuttige informatie, zorg je ervoor dat je jouw klanten aan je bindt voor nu en voor de toekomst. Hoe je dit doet? In dit artikel vind je 6 tips.

1. Blijf op de hoogte van de behoeften van jouw klanten

Neem de tijd om de behoeften van je klanten te onderzoeken. Hulpmiddelen zoals Google Trends en Google Alerts helpen om op de hoogte te blijven van de omstandigheden, behoeften en zoektrends.

Klik voor Google Trends op deze link https://trends.google.nl/trends/?geo=NL en vul het zoekwoord ‘huispak’ in. Je ziet dan de trend in zoekgedrag naar huispakken door Nederlandse consumenten.

Zo kun je door diverse zoekwoorden in te vullen zien welke dingen interessant zijn voor consumenten.

Type ook eens stropdas in. Je ziet hier duidelijk een heel andere trend.

Vergelijk ook eens huispak, joggingpak en jogpant met elkaar en bepaal dan welk woord je het beste in je teksten kunt gebruiken: https://trends.google.nl/trends/explore?geo=NL&q=huispak,joggingbroek,joggingpak,jogpant

2. Wees sociaal

Verdiep je in lokale acties en stromingen en probeer hier bij aan te sluiten. Laat je sociale gezicht zien. Pas daarbij wel op dat je wegblijft uit het grijze gebied van theorieën en meningen. Wees neutraal en origineel.

3. Wees actueel en transparant

Jouw klanten zijn op zoek naar informatie en vertrouwen op jouw bedrijf, dus zorg ervoor dat je proactief communiceert over al je updates. Elke verandering in je openingstijden, corona-maatregelen, collectiewijzigingen, mogelijkheden om op een andere tijd te komen kopen en te laten bezorgen, meld je op zoveel mogelijk manieren aan je klanten.

4. Update je bedrijfsprofiel op Google My Business en Google Maps

Gebruik een bericht in je bedrijfsprofiel of pas je berichtgeving aan om informatie te delen over eventuele extra voorzorgsmaatregelen die je neemt, zoals het verstrekken van extra diensten of vertragingen in leveringen. Via deze links kun je jouw gegevens in Google aanpassen of deze aanmaken als je dat nog niet hebt gedaan. 

https://support.google.com/business/answer/3039617?hl=nl

https://business.google.com/create?gmbsrc=ww-ww-et-gs-z-gmb-v-z-h~bhc-core-u%7Cmybb

5. Pas in real time en op de juiste toon aan

Als het RIVM de maatregelen verandert of het gedrag van de consument verandert, zorg er dan voor dat de productinformatie actueel is via alle kanalen en communicatiemiddelen en zorg ervoor dat je in deze tijd de juiste toon aanslaat.

Hanteer bijvoorbeeld een vlotte toon op Instagram, alsof je tegen een vriend praat, maar een informatieve toon op de website. En zorg ervoor dat je het woord crisis, corona, covid etc. spaarzaam gebruikt.

Geef al je communicatie een hoopvolle, positieve toon. Speel in op dingen die mensen meemaken, horen en zien, zoals oproepen die door een groot publiek gedragen worden bijvoorbeeld het klappen voor zorgmedewerkers.

Focus niet op je benarde positie, maar bedank je klanten en ambassadeurs juist dat ze wel komen en kopen. Communiceer vanuit kracht en positiviteit. Neem een voorbeeld aan de horeca-ondernemers die voor een tweede keer gesloten werden waarvan het merendeel een zeer krachtige, positieve boodschap bracht met veel veerkracht en mooie initiatieven.

6. Vergeet niet om je advertenties aan te (laten) passen in Google Ads of Facebook Ads

Adverteer je bij bijvoorbeeld Google Ads of Facebook Ads? Update dan je campagnes om eventuele wijzigingen in aanbod, openingstijden, online kopen of verruimde openingstijden te communiceren.

Beoordeel je creatieve en advertentiecampagnes opnieuw door jezelf te vragen: is deze creatieve of advertentieplaatsing geschikt voor dit moment en in deze context?

Adverteer vooral met producten die passen bij thuisblijven. Makkelijk zittende kleding, huispakken, travelkwaliteiten, maar ook kleding en accessoires passend bij het mooier wordende weer.

Speel in op #stayhome. Speel in op conference meetings door tips te geven over welke kleuren, stijlen en accessoires mooi overkomen op een beeldscherm.

Samengevat: zorg dat je ook in je online communicatie meebeweegt met wat er gebeurt om je heen. Haal alle onzekerheid omtrent je eigen winkel weg, door zoveel mogelijk en zo positief mogelijk te communiceren. Overtuig je klant ervan dat ze bij jou een fijne en positieve winkelervaring hebben en je zult zien dat je oogst wat je zaait.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog/deze training? Of heb je aanvullingen, toevoegingen of opmerkingen? Misschien ideeën voor nieuwe trainingen? Stuur ze naar k.schipper@euretco.com en euretcofashion@euretco.com.

Blog
Geüpload op 1 January 1970

Tags

Marketing
Webshop

Zichtbaarheid

Publiekelijk toegankelijk