Zeven tips voor meer verkeer naar je website door links

Om het belang van links te begrijpen en te gaan waarderen is het belangrijk om eerst wat meer inzicht te krijgen. Wat is een link precies? Op wat voor manieren vinden bezoekers de website en welke rol spelen links hierin? Wat is de waarde van een link en hoe vind ik goede links? Dit en meer lees je in onderstaand artikel over het belang en het verkrijgen van links.

Hoe krijgt een website de meeste bezoekers?

Bezoekers bereiken op verschillende manieren je website of webshop. De ‘herkomst’ van je bezoekers wordt dat in marketingtermen genoemd. In Google Analytics vind je dit binnen de categorie Acquisitie, Alle Verkeer en dan Bron/medium.

De meeste bezoekers vinden je website na het intikken van een zoekopdracht in de zoekbalk van Google. Ze krijgen van Google een pagina met zoekresultaten. Vervolgens klikken ze een advertentie aan of een product in Google Shopping of ze klikken een van de zoekresultaten eronder aan. Deze noemen we organische zoekresultaten.

Uiteraard weten ook veel bezoekers je website te bereiken door simpelweg je websiteadres (url) in te typen. Maar je wilt natuurlijk nog meer bezoekers En linkbuilding kan daarin een grote rol spelen.

Online zichtbaarheid is simpelweg noodzakelijk

Het is natuurlijk eigenlijk heel simpel. Hoe meer bezoekers je website/shop bezoeken, hoe meer kansen op verkoop, zowel online alsook in je winkel. Een zeer hoog% van de consumenten kijkt eerst online voordat het de reis naar je winkel onderneemt. Sinds de uitbraak van het Corona-virus is dit % alleen nog maar veel hoger geworden.

Bestaande en loyale klanten willen eerst weten of ze niet voor niets komen. Ben je wel open en tot hoe laat kunnen ze terecht. Zijn de nieuwe collecties er al, is de sale gestart, welke merken en collecties worden er nog verkocht etc.  

En van potentiële klanten hoop je dat als ze ‘Vanguard Jeans Helmond’ intypen dat ze bij jouw winkel in Helmond uitkomen. Omdat jij een brede collectie Jeans van Vanguard verkoopt.

Hoe kan ik nog meer bezoek op mijn website krijgen?

Het aantal bezoekers dat een website of webshop bezoekt is te beïnvloeden door te draaien aan alle radertjes. Links zijn een nuttig en belangrijk radertje in dit geheel. Er is een directe relatie tussen externe links leidend naar een website en de positie van die website in de Google zoekresultaten.

Dit type links wordt naast externe links ook wel backlinks genoemd. Het zijn synoniemen voor links op een andere website die naar jouw website/shop verwijzen. Het verkrijgen van deze backlinks naar je eigen website wordt linkbuilding genoemd.

Maar is linkbuilding niet hartstikke fout?

Linkbuilding heeft de laatste jaren een negatieve klank gekregen. Zoals bij alles waarvan ontdekt werd dat het positief werkt voor de resultaten in de zoekmachines, trok ook dit onderdeel de aandacht van de snelle winstmakers.

Door grote aantallen links te verkopen en allerlei netwerken van links te creëren wist men de algoritmes van zoekmachines een poos voor de gek te houden. Maar inmiddels hebben de algoritmes zulke verbeteringen doorgemaakt dat ze goede links van slechte links kunnen onderscheiden.

Alleen links van een goede kwaliteit leveren een bijdrage aan je eigen website/shop. Met bijdrage moet je denken aan een betere/hogere positie in de zoekresultaten en daardoor meer bezoekers op je website of shop. Verschillende onderzoeken claimen zelfs dat goede backlinks waardevoller zijn dan de hoeveelheid tekst op je website/shop. Ik ben ervan overtuigd dat het gaat om de balans.

Welke link laat ik op een andere website plaatsen?

Over het algemeen kies je voor de link van je homepage. Dus www.mijnwinkelnaam.nl. Maar in bepaalde gevallen kun je ervoor kiezen om een specifieke link te laten vermelden. Bijvoorbeeld je maatpakkenpagina.

Zorg ervoor dat deze pagina er geweldig uitziet. Dus goed en uitnodigend gevuld met zowel tekst als beelden. En heel belangrijk: vergeet niet om op die pagina onderaan een call-to-action te plaatsen. Deze CTA kan zijn een doorlink naar een blogartikel, een button met ‘Kijk hier voor de herencollectie’ of een andere manier om iemand door te laten gaan naar een volgende pagina op de website.

Zorg ervoor dat de pagina waar de bezoeker ‘geland’ is niet direct ook weer de pagina is die ze verlaten, maar dat ze een zogenaamde ‘klantreis’ door je site gaan maken.

Wanneer weet ik of ik geen goede backlink heb?

Goede backlinks zijn links die van betrouwbare sites naar jouw site leiden. Deze betrouwbare sites zijn sites die zelf ook weer hoog scoren in zoekresultaten. Het zijn sites die goede en actuele inhoud leveren. Of van een betrouwbare partij zijn zoals een bekend merk. Maar ook links van bepaalde verzamelpagina’s zoals startpagina worden beschouwd als goede links.

Wil je nog wat verder kijken dan alleen je eigen mening over een website? Kijk dan via gratis tools wat de waarde is van een website of een pagina op de website.

Voorbeelden zijn MOZ (https://moz.com/link-explorer) en Majestic. Je installeert ze gratis. Met de zogenoemde PA (pagina autoriteit) en DA (domein autoriteit) cijfers weet je wat de waarde is van een site en pagina’s op die site.  

Een geweldige, maar redelijk prijzige tool is Ahrefs. Ahrefs geeft een enorm inzicht in de eigen waardes en die van andere websites.

Deze cijfers zijn goede hulpmiddelen, maar volg ook zeker je gevoel. De plaatselijke kapperszaak heeft misschien een site met een lage PA, maar toch is een link op deze website of webshop wel van waarde.

Maar hoe kom ik aan zulke links?

Het is niet ingewikkeld om goede links te krijgen. Je hebt er geen verstand van techniek voor nodig. Alleen een beetje doorzettingsvermogen, charme en tijd. Hieronder een zeven tips om kwalitatieve backlinks te verzamelen.

1. Zorg ervoor dat de eigen website een paar interessante blogartikelen biedt

Staat er op de website een goed blogartikel waarin alle tips & tricks staan rond het kopen van de best passende spijkerbroek. Of een blogartikel over combinaties die passen bij een bepaald figuur.

En is dit echt een uitgebreid ‘monster’-artikel (=lang uitgebreid goed informerend artikel), dan moet je niet verbaasd zijn dat binnen een paar maanden je bezoeken gaat opmerken vanaf een meidenforum, een blogwebsite over denim of kletsforums van een tijdschrift.

Goede, kwalitatieve, uitgebreide content zoals goede blogartikelen of een goede pagina met informatie over keuzes waar consumenten voor staan, zorgen automatisch voor waardevolle en commercieel zeer goede links.

2. Verzamel links van de merken die je verkoopt

Er zijn merken die je op hun website willen vermelden. Soms word je daar automatisch op vermeld zodra je collectie van dat seizoen inkoopt. Maar vaak moet je contact opnemen met de leverancier om je zelf aan de website toe te laten voegen.

Er zijn helaas ook diverse merken die geen verkooppunten vermelden op hun website. Maar diegene die dat wel doen, die moet je dan in ieder geval benaderen. En check of ze alleen een vermelding plaatsen of ook een link. Een vermelding is al belangrijk, maar probeer een link te regelen. Die voegt nog meer waarde toe.

Een paar voorbeelden van merken die verkooppunten op de site vermelden: Cavallaro Napoli, Betty Barclay, State of Art, Gerry Weber, Babyface, PME Legend, Geisha.

3. Verzamel links van (zaken)relaties

Denk aan de koffie-leverancier, de accessoires leverancier, de etaleur, de websiteontwikkelaar, de leverancier van winkelmaterialen, de barbier waar je af en toe mee samenwerkt etc.

Ook zij zijn vaak bereid om te vermelden dat ze jou als partner hebben en dat levert de website dan weer een link op. Zorg ook weer hier dat het een echte doorlink is waar de bezoeker op kan klikken en niet alleen de getypte vermelding van je www-adres. In een aantal gevallen kun je wellicht ook terug linken naar bijvoorbeeld de barbier. Dan wordt het over en weer interessant.

4. Verzamel links van sociale aard

Sponsor je een evenement, een sportclub/team of een culturele instelling? Zorg dat zij op hun website jou als sponsor vermelden mét je www-adres erbij. Geef expliciet aan dat het een doorlink moet worden naar je website waar de bezoeker op kan klikken, dus niet alleen de getypte vermelding van je website.

Verwar dit niet met links van social media. Social media links zijn no-follow en ondanks dat ze natuurlijk waarde toevoegen, immers er komen bezoekers op je site, doen ze niets voor je positie in de zoekmachine-resultaten. Hierover verderop in dit artikel meer.

5. Verzamel links op nieuwssites

Heb je een interview gegeven, een advertorial gekocht, een persbericht gestuurd of iets anders dat digitaal wordt gepubliceerd? Zorg dat altijd je www-adres als doorlink waarop geklikt kan worden, wordt vermeld. Geef de redactie expliciet aan dat je een doorlink prefereert, niet alleen de vermelding. Soms hoef je niet eens inhoud te hebben op de nieuwssite, maar zijn lokale media zo al bereid om je ergens een vermelding te geven.

6. Maak zelf links op startpagina’s & in digitale bedrijvengidsen

Er zijn legio pagina’s waar je je gratis kunt aanmelden met een link naar je website of webshop. Kijk eens naar startpagina.nl, startkabel.nl, uwpagina.nl.

Hierop zijn ook een groot aantal variaties gericht op de mode & fashion te vinden. De links van deze pagina’s zijn wel iets in waarde gedaald, maar nog steeds zijn ze waardevol.

Ook zijn er een zeer groot aantal bedrijvengidsen waarin je een vermelding kunt krijgen, yelp, openingstijden.nl en foursquare zijn er voorbeelden van. Let er wel op dat je hier wel je informatie van bijhoudt.

7. Verzamel links door samenwerkingen

Dit klinkt soms ingewikkeld en duur, maar niets is minder waar. Vaak heb je lokale ‘beroemdheden’ die nog redelijk onder de radar blijven, maar wel gevolgd worden door jouw lokale doelgroep. Het kan interessant zijn om haar/hem uit te nodigen voor een shopping-experience waar hij of zijn dan over schrijft.

Als de hippe kapper om de hoek ook een bevlogen vlogger of Instagrammer is, zorg dan dat je een keer het onderwerp wordt of zelfs maar terloops genoemd wordt.

Denk er in ieder geval aan om elke keer als je een samenwerking, event of iets anders aangaat, onderdeel van de afspraak is dat de guest, het model, de barbier, wie dan ook, je vooraf al vast in zijn online-agenda plaatst met link en achteraf noemt met link. Bij voorkeur niet alleen op social media, maar graag op website of webshop.

De waarde van social media links

Alle bekende social media plaatsen zogenaamde no-follow links. Dat wil zeggen dat ze geen directe linkbuilding waarde toevoegen aan jouw pagina. Dus 10.000 vermeldingen in social media posts dragen op dit gebied niets bij.

Dit wil niet zeggen dat social media posts met een link naar jouw website geen waarde toevoegen. De waarde is van een andere aard.

Voor zoekmachine optimalisatie en de positie in zoekresultaten maken links in social media posts echter geen verschil. Maar mocht je in een post genoemd worden van een groot artiest en deze wordt honderden keer aangeklikt doet dit uiteraard wonderen voor je populariteit.

Checklist voor linkbuilding

  • Bepaal of je website of webshop op orde is en of de tijd die je in linkbuilding steekt het op dit moment waard is. Zo niet, steek dan eerst tijd in het updaten van je webshop of site
  • Bekijk eerste welke snelle opties er zijn, concentreer je op de relaties die je al hebt (sponsorafspraken, collega’s uit de straat, leveranciers)
  • Start daarna met het zoeken en benaderen van voor jou interessante startpagina’s en bedrijfsgidsen
  • Houd goed alle gegevens bij van elke link bij, zoals de pagina’s waar je op staat, eventuele inloggegevens etc. Verandert er iets, dan kun je snel schakelen. Maak altijd een lijst van de links waarvan je weet dat ze naar jouw website bestaan. En zorg dat je deze bijhoudt.
  • Volg en lees blogs of vragensites over mode, reageer met een link (als dat niet uitgezet is) eronder met een antwoord op de vraag. Maak vooral geen reclame, want dit wordt over het algemeen verwijderd en zeker ook niet gewaardeerd, maar beantwoord de vraag of voeg waarde toe. Geef een tip of trick.
  • Kijk eens in de regio of er leuke fashionistas, vloggers, beginnend artiesten of andere interessante partijen zijn voor een samenwerking
  • Bepaal altijd of de link waardevol is. Bij twijfel, niet doen.
  • Check regelmatig in je lijstje van links of er ook links zijn die je weg moet laten halen, zoals een eventpagina van een event dat al drie jaar niet meer wordt georganiseerd of een link op een website die niet meer wordt bijgehouden en verouderde informatie vermeldt.

Extra tip voor de echte doorzetter (die dus tot hier heeft doorgelezen)

Vul in de MOZ backlinkchecker ook de url van je con-collega in. Je krijgt dan inzicht in de links die zij voor zich hebben verzameld en je kunt uitzoeken of je daar ook iets mee kunt. Je moet wel een account aanmaken, maar geloof me het is de moeite waard en gratis.  https://moz.com/link-explorer#backlink-checker.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog/deze training? Of heb je aanvullingen, toevoegingen of opmerkingen? Misschien ideeën voor nieuwe trainingen? Stuur ze naar k.schipper@euretco.com en euretcofashion@euretco.com.